Så här går utökad B-behörighet (B-96) till hos oss

 

 

Vi bokar in dig på en 80 minuters körlektion. I samband med den bokar vi också ditt körprov hos Trafikverket.

På körlektionen går du och din trafiklärare går igenom last och surrning, säkerhetskontroll samt körning i och utanför tätort.

När det är dags för körprovet så kör du och din lärare till platsen där manöverprovet startar.

I ditt paket ingår också hyra av bil och lastat släp.

 

Obligatorisk fotografering hos Trafikverket

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för utökad B-behörighet.
OBS! Det måste du göra innan ditt körprov.
Om du missar det får du inte köra upp men måste ändå betala.

 

Här ser du hur säkerhetskontrollen går till, länk till Trafikverkets film. OBS! det är inget ljud.

https://www.youtube.com/watch?v=s-BzrjJAaz8&feature=youtu.be

 

Utökad behörighet för personbil (B-96)

B-96 behöver du om du vill dra en släpvagn där bilens och släpvagnens totalvikter tillsammans överstiger 3500 kg men inte 4250 kg.

Du ska ha körkort för bil för att få börja övningsköra för utökad behörighet. Det behövs inget körkortstillstånd. Om du ska övningsköra privat måste din handledare ha B-96 behörighet samt ansöka om att få vara handledare till dig (ni behöver inte gå en kurs, detta gäller endast bilkörkort).

OBS! Du kan även få ta utökad behörighet för personbil samtidigt som du gör ditt förarprov för bil. Då måste du ha fyllt 17 år och 6 månader för att få övningsköra med släp. Du måste ha fyllt 18 år för att få göra förarprovet. Om du blir godkänd på teoriprovet och körprovet för bil så får du göra ytterligare ett körprov, denna gång med tillkopplat släp. Se mer information om detta på:

http://www.korkortsportalen.se/jag-ska-ta-korkort/B--Personbil-och-latt-lastbil-huvudsida/B-utokad--Personbil/

Teoriprov

Du behöver inte göra något teoriprov för att skaffa B-96 behörighet.

Övningskörning

Många som väljer att ta utökad behörighet för B har kört bil med släp i många år. Ett vanligt scenario är att man köper ny bil eller husvagn och upptäcker då att totalvikterna på ekipaget plötsligt överstiger 3500 kg. För att inte vara olaglig i trafiken behövs då utökad behörighet.

En körlektion är på 80 minuter. Under lektionen går ni igenom koppling av släp, säkerhetskontroll samt körning i trafik.

De allra flesta klarar sig på en lektion, men ibland behövs det kompletteras med ytterligare en lektion. Om du haft ditt bilkörkort i många år kan det vara så att du lagt dig till med en del olater! Är du en av dem, får du veta av din trafiklärare vad du behöver ändra/träna in.

Körprov

Du bokar ditt körprov själv och meddelar samtidigt oss när du behöver hyra vårt släp. Släpet är lastat och har en totalvikt på 1500 kg. Du behöver inte ha en bil med dubbelkommando, så du får alltså köra upp i egen bil. Din dragbil ska ha en totalvikt på mellan 2010 kg och 2750 kg. För denna behörighet är det tillåtet med en automatväxlad dragbil.

Var ute i god tid när du bokar ditt prov, det brukar vara ca 8 veckors väntetid för dessa prov.

Körprovet innehåller två delar, säkerhetskontroll och körning i trafik.
Här ser du hur provet går till:

  Telefon: 026-65 35 25 | Receptionen bemannad: Mån-Tor 8.00-18.00 Fre 09.00-13.00

  Telefon: 026-65 35 25
  Receptionen bemannad:
  Mån-Tor 8.00-18.00 Fre 09.00-13.00

  Alla rättigheter reserverade Ansan´s Trafikskola © | Producerad av Precis Reklam | Skapad i Yodo |

  Alla rättigheter reserverade Ansan´s Trafikskola © | Producerad av Precis Reklam | Skapad i Yodo

  Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

  OK